Karel Nešpor o životě lidí, kteří jsou závislí na hazardu

27. leden 2012

S primářem mužského oddělení závislostí Psychiatrické léčby Bohnice a psychiatrem MUDr. Karlem Nešporem, CSc. jsme si povídali o tom, kolik je patologických hráčů v České republice.

Slyšeli jste důvody, proč je někdo závislý na hazardu. Mluvili jsme i o tom, jaké mají tito lidé dluhy. Věnovali jsme se také tomu, jak závislost na hazardu působí na okolí takového člověka a s čím se může potýkat. A zabývali jsme se způsoby léčby patologických hráčů.

Patologické hráčství se v mladším věku rozvíjí rychleji než v dospělosti. Hazard u dětí a dospívajících vede k problémům ve škole, nižší úrovni vzdělání a horšímu uplatnění. Hazard souvisí i se zneužíváním alkoholu nebo drog a homosexuální prostitucí u chlapců.

K rizikovým faktorům hazardu v dětství patří kromě dostupnosti hazardu např. i hazardem se zabývající známí, rodinné problémy, nedostatečný rodičovský dohled a péče, hyperaktivita s poruchami pozornosti, deprese a poruchy chování.

V České republice je asi 1 % patologických hráčů, což je zhruba 100 tisíc osob. O dost vyšší je počet těch, kdo hrají problémově nebo kdo trpí hazardními hrami druhotně. K nim patří rodiče, manželky a děti patologických hráčů, jejich zaměstnavatelé nebo věřitelé.

Reprízováno 20. července 2012.

Spustit audio