Kapustňák

Páteční apetýtové recepty zvou do světa polévek Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Kapustňák, ruskou zelnou polévku s jáhly. 

Budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 4 brambory
  • ½  hrnku jáhel
  • ¼ střední hlávky zelí
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček černého pepře
  • 1 polévkovou lžíci jablečného nebo vinného octa
  • za studena lisovaný slunečnicový olej
  • sůl
  • bílý jogurt (rostlinný nebo kravský)
  • čerstvý kopr

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky a spolu s kořením smažíme na oleji.
  2. Přidáme mrkev nakrájenou na kostičky, po chvíli brambory a pak také jáhly spařené ve vařící vodě (jáhly při delším skladování můžou zhořknout, proto je lepší je před další úpravou spařit).
  3. Vše zalijeme vodou, osolíme a necháme pod pokličkou bublat 15-20 minut.
  4. Mezitím si nakrájíme zelí na tenké nudličky a po 15 minutách přidáme k polévce.
  5. Vaříme dalších 10 minut, přidáme ocet, polévku osolíme a po vypnutí přidáme 2-3 lžíce bílého jogurtu.
  6. Promícháme a posypeme polévku jemně nakrájeným koprem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.