Marocká kapustová polévka s cizrnou

V pátečních receptech zveme nově ke speciálu o polévkách. Zavítáme do kuchyně Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek.TA se s námi podělila o recept na Marockou kapustovou polévku s cizrnou.

Budete potřebovat:

  • ½ malé kapusty
  • 1 mrkev
  • 1 větší cibuli
  • 1 velké rajče (nebo půlku konzervy krájených rajčat)
  • 2 hrsti předem uvařené cizrny
  • vývar z uvařené cizrny
  • menší kousek skořice
  • asi 5 cm kousek zázvoru, nakrájený nadrobno
  • 2-3 hřebíčky
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 1 lžičku drceného koriandru
  • ½ lžičku cayennského pepře
  • 1 polévkovou lžíci sladké mleté papriky
  • čerstvý koriandr nebo petrželku
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

  1. V hrnci s tlustým dnem zahřejeme olivový olej a přidáme celé koření a zázvor.
  2. Chvíli opékáme, až se koření rozvoní.
  3. Přidáme cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka.
  4. Až cibule zesklovatí, přidáme mleté koření, nakrájenou mrkev, petržel a také rajčata.
  5. Chvilku všechno dusíme.
  6. Přidáme kapustu nakrájenou na čtverečky, cizrnu, vývar.
  7. Podle potřeby přidáme vodu, osolíme a necháme pod pokličkou aspoň půl hodiny pomalu vařit.
  8. Polévka by měla být dost hustá a lehce pikantní.
  9. Ke konci varu přidáme polovinu zelených bylinek, zbytek necháme na ozdobu.
  10. Podáváme s čerstvou pitou nebo kouskem kváskového chleba.