Josef Vymazal o novinkách ve vyšetření magnetickou rezonancí

21. únor 2012

S primářem Radiodiagnostického oddělení Nemocnice Na Homolce prof. MUDr. Josefem Vymazalem, DrSc. jsme mluvili o vyšetření magnetickou rezonancí.

Povídali jsme si o důvodech, proč musí někdy lidé podstoupit vyšetření magnetickou rezonancí. Slyšeli jste, kteří pacienti se toho nejvíce obávají. Dozvěděli jste se, jak jim může lékař podat pomocnou ruku, aby vyšetření bez problémů zvládli. Hovořili jsme dále také o tom, co všechno lze prostřednictvím magnetické rezonance zjistit a jak dlouho trvá vyhodnocení výsledků.

Magnetická rezonance se využívá k zobrazení jednotlivých tkání. Obecně lze říci, že představuje jednu z nejcitlivějších metod pro posouzení morfologie a patologie například mozku, míchy, svalů, šlach a kloubů. Velmi silnou pozici má toto vyšetření také v diagnostice chorob srdce a cév, v zobrazování orgánů dutiny břišní a malé pánve.

Běžný přístroj na vyšetření magnetickou rezonancí vypadá jako uzavřený válcovitý magnet. Pacient v něm musí klidně ležet až několik desítek minut. Někteří pacienti se mohou cítit v přístroji uzavřeni a někdy se může dostavit i pocit strachu z uzavřeného prostoru. V takovém případě může lékař pacientovi dát léky na uklidnění, někdy je možné provést vyšetření i v narkóze.

Reprízováno 17. července 2012.

Spustit audio