Jitka Douchová o zralých lidech, kteří žijí single

13. leden 2012

S psycholožkou a manželskou poradkyní PhDr. Jitkou Douchovou jsme hovořilo o tom, proč stále více lidí ve zralé věku žije bez partnerského protějšku.

Model tradiční rodiny se totiž pomalu rozpadá. Podle zveřejněných výsledků sčítání lidu žije sama skoro polovina dospělých Čechů. Za posledních deset let přibylo rozvedených mužů o skoro 38 procent a žen o asi 33 procent.

Naopak ženatých a vdaných ubývá. Vzniká takzvaný fenomén singles, který je rozšířený i ve světě. Například ve světových metropolích jako Londýn, Paříž nebo New York prý žije single až 70 procent dospělých.

Mluvili jsme tedy o důvodech vzniku tohoto trendu. Probrali jsme podrobnosti ze způsobu života těchto lidí. Věnovali jsme se i kladům a záporům individuálního způsobu života. A zmínili jsme i pár doporučeních, čím si mohou zralí lidé, kteří žijí single, zpestřit svůj život.

Reprízováno 16. července 2012.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.