Jitka Douchová o trampotách žen, které rozvedly své muže

7. březen 2012

S psycholožkou PhDr. Jitkou Douchovou jsme si povídali o potížích žen, které takzvaně odvedly milovaného muže od jeho původní rodiny.

Hovořili jsme o tom, jak ženy prožívají, když se zamilují do ženatého muže. Debatovali jsme o tom, jestli existují typy žen, kterým se to stává častěji. Probírali jsme, co rozhoduje o tom, že se kvůli nim jejich milovaný rozvede. A věnovali jsme se potížím, se kterými se po rozvodu muže mohou v „jejich novém vztahu“ potýkat.

Ženy, které takzvaně rozvedly své muže, mívají problémy s tím, aby je děti, rodiče i přátelé partnera přijali. Mezi přáteli se utajené milenky akceptují, naopak někdy zvyšují prestiž toho, kdo ji má. Pokud je ale milenka u toho, kdy se muž rozvádí, opouští rodinu a děti, většinové sympatie se přiklánějí k tomu opouštěnému. Mimomanželskou přítelkyni vnímá okolí jako viníka, sobce a zlodějku otce dětem.

Málokdy se na to lidé dívají tak, že existence přítelkyně nemusí být příčina rozpadu vztahu, ale důsledek dlouhodobé krize předchozího partnerství. Do všeho vstupují zraněné city manželky, velmi často neschopnost dětí přijmout novou otcovu partnerku, která zaujala matčino místo. Často ji bojkotují, což jí zablokuje i možnost zapojení se do běžného života s partnerem.

Žena, která stála v přímém přenosu u toho, jak její přítel umí lhát manželce, byla v pozici milenky ve výhodě. V pozici oficiální partnerky už je to jinak. Zná ho zákulisně, ví, čeho je schopen. Může mu začít nedůvěřovat nebo na něho i žárlit, což může situaci ve vztahu velmi komplikovat.

autoři: Alima Martinová , Jitka Douchová
Spustit audio