Jenom stará trubka. Letecká puma se ve Strání nenašla

24. srpen 2020 13:36

Zprávy o možném výskytu nevybuchlé pumy pocházely od pamětníků, ze záznamů z vojenských map a také informací Bezpečnostní informační služby.

Pyrotechnici dnes při průzkumu v centru Strání neobjevili leteckou pumu z války. Evakuace obce tedy nebyla nutná.

Bombu hledali více než pět hodin.

V případě, že by pumu našli, bylo by nezbytné evakuovat zhruba 2500 obyvatel obce. Novinářům to odpoledne řekli Tomáš Šústek z Pyrotechnické služby Policie ČR a starosta obce Antonín Popelka (Nestraníci). 

Podnět k prošetření místa pod vozovkou v centru obce předala policii Bezpečnostní informační služba. Že by se tam mohla nevybuchlá puma nacházet naznačovaly podle starosty i zprávy od pamětníků a záznamy z vojenských map.

Podezření se ale nepotvrdilo.

"Po prověření místa nálezu konstatujeme, že v tomto místě se letecká puma nenachází. Nebyla zjištěna v hloubce čtyř metrů. Signál, který tam původně byl, po odstranění potrubí, které se tam nacházelo, už se nevyskytuje. Byla tam nějaká anomálie způsobená zřejmě tím starým ocelovým potrubím," uvedl Šústek.

Podle náměstka ředitele pro vnější službu Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Bohdana Varyše se dnešního zásahu v obci účastnilo více než 40 policistů. "Policejní síly a prostředky stahujeme na základnu.

Akce je ukončena. Tak jak jsme předpokládali, bylo to 50 na 50. Takže v tuto chvíli můžeme konstatovat pouze to, že letecká puma se skutečně na místě, které jsme měli označené, nenachází," řekl novinářům odpoledne Varyš.

autor: Michal Sladký | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související