Jednou z nejhůře umístitelných skupin na trhu práce jsou absolventi škol

12. srpen 2006

Při startu do aktivního pracovního života jim má pomoci ve Zlíně zcela nový program Úřadu práce nazvaný Absolvent.

Oproti předchozím iniciativám zdvojnásobuje zaměstnavatelům příspěvky na přijatého absolventa a také prodlužuje dobu jejich poskytování. Potvrdila to mluvčí zlínského Úřadu práce Miriam Majdyšová: "Program Absolvent výrazně zvýhodňuje zaměstnavatele, kteří budou do pracovního poměru přijímat absolventy škol, evidované na zlínském Úřadu práce. Letos je příspěvek Úřadu práce výrazně vyšší než v minulých letech. Loni to byly 4000 Kč po dobu 4 měsíců, letošní příspěvek je minimálně 8000 Kč po dobu 6 měsíců.

Snažíme se, aby zaměstnavatelé uzavírali s absolventy pracovní poměry na dobu neurčitou. Pokud jim příspěvek poskytneme, musí s absolventem uzavřít smlouvu minimálně na 12 měsíců. Absolventy o této možnosti informujeme při jejich příchodu na Úřad práce, případnému zaměstnavateli pak mohou říci, že se na něho takovýto příspěvek vztahuje a jakým způsobem má postupovat. Ten pak ovšem musí o příspěvek požádat sám."

"Co do počtu absolventů, které přijímají, zaměstnavatele rozhodně neomezujeme. Je potřeba si ovšem uvědomit, že tento příspěvek plně nepokrývá mzdové náklady. Těžko tedy můžeme předpokládat, že by zaměstnavatel vytvářel pracovní místa jen kvůli tomuto příspěvku a fakticky by tyto absolventy nepotřeboval. Zaměstnavatel musí spolu se žádostí předložit na Úřad práce doklady o tom, že nemá vůči státu žádné dluhy. Jde o dluhy vůči finančnímu úřadu, celnímu úřadu, úřadu sociálního zabezpečení a také vůči zdravotním pojišťovnám.

Loni se nám podařilo s tehdejší nižší podporou umístit 80 absolventů, letos předpokládáme, že by jich mohlo být 150 - 160," prozradila závěrem mluvčí zlínského Úřadu práce Miriam Majdyšová.

autor: pes
Spustit audio