Jedno z chirurgických center v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně je v ohrožení, nejbližší podobné pracovistě je v Olomouci

14. únor 2023 14:00

Zlínská nemocnice vede s Ministerstvem zdravotnictví spor o budoucí fungování spondylochirurgického centra. To se zaměřuje na operace páteře, především po úrazech a u onkologických pacientů.

Budoucnost spondylochirurgického centra v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně je v ohrožení. Pracovišti totiž Ministerstvo zdravotnictví neudělilo statut vysoce specializované péče.

Spondylochirurgie je medicínský obor, který se zabývá diagnostikou a hlavně chirurgickou léčbou poranění páteře v celé délce – takže k nejčastějším výkonům patří například operace plotének. Ve zlínské krajské nemocnici tuto péči obstarává tým neurochirurgického oddělení.

Důvodem pro ministerské zamítnutí je nižší než požadovaný počet výkonů, které toto specializované pracoviště uskutečnilo v letech 2020 a 2021. Nemocnice se tedy proti rozhodnutí ministerstva zdravotnictví odvolala. Vedení nemocnice poukazuje na fakt, že ministerstvo hodnotilo zcela mimořádné období, kdy chod nemocnice značně omezovala pandemie nemoci covid19. Zlínský kraj byl jedním z nejpostiženějších – nemocnice jela ve zcela jiném režimu, kdy se ve velkém rušily plánované operace a omezovaly se na nejnutnější minimum i akutní operace.

Zlínské centrum zatím funguje naplno. Pokud by ale statut nezískalo, nemohlo by provádět některé typy výkonů, za kterými by pacienti museli dojíždět jinam. Nejbližší podobné pracovistě je ve Fakultní nemocnici Olomouc. 

Stanovisko zlínské nemocnice i ministerstva v reportáži shrnula redaktorka Českého rozhlasu Zlín Blanka Kovandová.

Spustit audio

Související