Je to zchátralý unikát, který může zachránit sto milionů. Podívejte se, jak by mohla vypadat Thonetova vila v Koryčanech

Koryčanům na Kroměřížsku navrhli využití unikátní Thonetovy vily čtyři studenti brněnské architektury.

Jejich návrhy lidé uvidí v tamním kulturním domě od dneška až do této neděle.

Německý vynálezce ohýbaného nábytku Michael Thonet v Koryčanech postavil první továrnu na Moravě a několik let tam také žil. Vila je ale ve velmi špatném stavu. „Na rekonstrukci potřebuje město minimálně sto milionů korun. Dotace se nedaří sehnat,“ říká starostka Hana Jamborová z hnutí STAN.

Podle starostky jsou návrhy na využití vily různorodé. Objevuje se tam pivovar nebo vinotéka. „Všechny návrhy počítají s vybudování obřadní síně,“ dodává starostka.

Dům si rodák z Boppardu nechal postavit v parku hned vedle své první moravské továrny, kterou založil v Koryčanech v roce 1856.

Michael Thonet (1796 – 1871) byl německý podnikatel, truhlář, vynálezce a návrhář nábytku, zakladatel továrny na nábytek z ohýbaného dřeva v Koryčanech (1856) a v Bystřici pod Hostýnem (1861). Továrna v Bystřici pod Hostýnem byla ve své době největší svého druhu, stala se vývojovým centrem celé firmy Gebrüder Thonet a exportovala své výrobky do celého světa.

Ve vile několik let Thonet bydlel, využívali ji i jeho potomci. Poté sloužila například jako mateřská škola či prodejna potravin.

Chátrající dům je plný technických vymožeností nebo aspoň jejich zbytků. Například nad mohutným světlíkem se stále skrývá původní nádrž na dešťovou vodu, která pomáhala snížit spotřebu vody pitné. A místní znalci ukazují i výjimečné systémy, například proudění vzduchu v útrobách stavby, který bránil i zavlhání ve dvoupatrových sklepeních.

Michael Thonet po založení koryčanské továrny založil v roce 1861 i závod v Bystřici pod Hostýnem, kde dodnes ohýbaný nábytek vyrábí firma TON.

Thonetova vila.jpg
autoři: pes , Tomáš Fránek

Související