Jaroslav Koťa o partnerských konfliktech

25. leden 2012

Se sociálním psychologem a vysokoškolským pedagogem doc. PhDr. Jaroslavem Koťou jsme si povídali o tom, proč někdy dochází k hádkám mezi partnery.

Hovořili jsme o tom, jaké chyby lidé v jejich průběhu dělají. A zmínili jsme i důležité rady, které je možné využít, když nám jde o to, abychom dosáhli v rámci konfliktu se svým partnerem konstruktivního řešení.

V partnerských hádkách platí také pravidlo, že by se lidé měli vyhnout takzvaným reprízám. Kdo zažil manželský konflikt, tak určitě zná vytahování starých už dokola omletých sporů. Měli byste mít na paměti, že televizní reprízy jsou vhodné snad jen jako zábava pro deštivé sobotní odpoledne, ale ve sporu je dobré se držet aktuálního problému.

A poslední rada zní - nepromíjejte předčasně. Určitě jste už slyšeli, že chybovat je lidské, odpouštět božské. Nepleťte si ale odpuštění s nuceným potlačením. Někteří lidé se totiž tak obávají otevřeného konfliktu, že udělají cokoliv, aby se mu vyhnuli. A to i včetně pokusu přesvědčit sebe samé, že se vlastně o žádný velký problém nejedná.

Usmívají se, přijmou omluvu druhého nebo si dokonce sami namluví, že žádná omluva není nutná. Jejich zranění i zlost se však nadále projevuje. Měli bychom mít tedy na paměti, že vyhnout se konfliktu není totéž jako problém vůbec neřešit.

Reprízováno 14. srpna 2012.

Spustit audio