Jaroslav Kliment o nové metodě léčby křečových žil

9. březen 2012

S cévním chirurgem MUDr. Jaroslavem Klimentem z Chirurgického oddělení Oblastní nemocnice Příbram jsme hovořili o novém způsobu léčby křečových žil.

Povídali jsme si o tom, kdo nejčastěji trpí tímto onemocněním. Probírali jsme i příčiny vzniku křečových žil. Mluvili jsme o zdravotních komplikacích, se kterými se mohou lidé kvůli nim potýkat. Věnovali jsme se i různým způsobům jejich léčby. Především jsme hovořili o tom, jak probíhá nová moderní metoda léčby křečových žil i její úspěšnost.

Výskyt křečových žil je v České republice vysoký. Po třicátém roce jimi trpí každá druhá žena a také každý čtvrtý muž. Křečové žíly neboli varixy se řada lidí snaží řešit tím, že se obrátí na cévní chirurgy. Odborníci mohou v rámci jejich léčby postupovat různými metodami.

Před časem do Evropy dorazila metoda miniinvazivní operace křečových žil radiofrekvenční technikou nové generace, kterou už několik let praktikují lékaři ve Spojených státech. V České republice je také několik pracovišť, které tuto metodu provádějí.

Základem metody je zavedení katetru z vpichu u kotníku nebo pod kolenem do povrchních žilních kmenů až do třísla. Celý zákrok trvá většinou zhruba hodinu. Přitom nevznikají žádné modřiny, protože oproti klasické operační technice se kmen pouze uzavře, neodstraňuje se.

Kosmetický výsledek je vyšší, oproti klasické metodě je návratnost varixů po této operaci asi kolem 3 procent. Zatímco u klasické metody to bývá až 10 procent. Nevýhodou této metody je její vysoká cena. Pohybuje se mezi 18-30 tisíci korun za jednu dolní končetinu.

Reprízováno 4. července 2012.

Spustit audio