Jan Palach 69. Lidská pochodeň vzplála i ve Vsetíně, na protest se upálil bývalý šéf archivu

Bohumil Peroutka byl známá vsetínská osobnost. Šest let byl ředitelem tamního okresního archívu.

Okolo půl druhé odpoledne, přesně před padesáti lety, se na Václavském náměstí v Praze zapálil Jan Palach. Zemřel 19. ledna.

Když z okupace byla bratrská pomoc. Robert Sedláček natočil film o tajemném klukovi Janu Palachovi

Scéna z filmu Roberta Sedláčka Jan Palach.

Je to portrét mladých lidí šedesátých let, kteří uvěřili politikům, říká rodák ze Zlína Robert Sedláček.

Obětoval život na protest proti tehdejšímu potlačování svobod, okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a nastupující normalizaci.

Do konce roku měl téměř tři desítky následovníků, z toho osm zemřelo. Jedním z nich byl Bohumil Peroutka. Upálil se ve Vsetíně, na nádvoří tamního zámku.

Bohumil Peroutka byl známá vsetínská osobnost. Šest let byl ředitelem tamního okresního archívu, vedl také vsetínské muzeum. 22. října 1969 publikoval v okresních novinách článek kritický k režimu. Následoval vyhazov z práce. 28. října se obalil térovým papírem a zapálil.

Za dva dny v nemocnici zemřel, připomíná současný šéf vsetínského archívu Tomáš Baletka. 

Bohumilovi Peroutkovi byl v době upálení třiačtyřicet let.

Vzpomínkové akce:

Městské divadlo ve Zlíně si ode dneška připomíná Palachův odkaz výstavou. Expozice vznikla ve spolupráci Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, Národního muzea a Ústavu pro studium totalitních režimů.

Snaží se zasadit Palachův příběh do kontextu pražského jara a nastupující "normalizace", přibližuje jeho život i myšlenkové zázemí, ze kterého vycházel.

Vykresluje také plánování i samotné provedení jeho činu. Výstava potrvá do 8. února. Půlstoletí od Palachova činu si dnes připomenou také v Uherském Hradišti, konkrétně u mariánského morové sloupu na Mariánském náměstí. Pietní akt organizátoři nazvali Tichá vzpomínka na Jana Palacha.

Palachovo výročí úmrtí si Zlín pak v sobotu připomene světelným řetězem. Autorem nápadu je zlínský výtvarník Petr Dosoudil a realizátorem akce je Živý Zlín. Od šestnácté hodinu může kdokoli přijít zapálit svíčku pod bývalý Dům umění na náměstí T. G. Masaryka. 

 Sraz účastníků je ve spodní části Gahurova prospektu. Na místě budou k dispozici svíčky, vzít si ale můžou zájemci i vlastní, nebo třeba lucerny. Po vytvoření světelného řetězu zazní i krátká hudební produkce. Poprvé se světelný řetěz v centru města rozzářil v roce 2016. Hořelo tam i přes osm stovek svíček.  Dobrovolníci je na druhý den v neděli odklidí.

autor: pes
Spustit audio

Související