Jan Jakub Zlámaný o ženách očima mužů

8. březen 2012

S psychoterapeutem Mgr. Janem Jakubem Zlámaným jsme si povídali o tom, jak muži vnímají a vidí ženy.

Mluvili jsme o tom, proč se někdy jejich představy liší od reality. Diskutovali jsme, jak mohou tyto nereálné vize mužů negativně ovlivňovat jejich blízké vztahy. Probírali jsme také, jestli je možné, aby muži ženám lépe rozuměli.

Jedním ze základních měřítek toho, jak je žena pro muže sexy, je její poměr pasu a boků. Ideálních je 70 procent. Většina mužů začne ztrácet zájem, když poměr boků a pasu ženy převyšuje 80 procent. Z biologického hlediska to totiž ukazuje, že žena má okolo dělohy a vaječníků uložený tělesný tuk, což ukazuje na sníženou plodnost.

Většinu feministek děsí představa, že by muži posuzovali ženy jen podle jejich vzhledu. Tvrdí, že muži jsou v takovém případě povrchní. Nemění se tím ale fakt, že muži hodnotí ženy především zrakem. K tomu je ale nutné dodat, že celkové vystupování ženy je důležitější než její skutečná fyzická krása. Pokud jde o dlouhodobou partnerku, tak se muž také zajímá o její osobnost, inteligenci nebo smysl pro humor. Zejména smysl pro humor, neznamená to, že musí vyprávět vtipy. Jde o to, že by se měla smát vtipům muže.

Když si žena dává záležet na svém vzhledu, tak si muž myslí, že chce být pro něho přitažlivá. Jednou z nejčastějších mužských stížností při rozvodovém řízení bývá, že po sňatku o sebe manželka přestala úplně pečovat. Faktem zkrátka zůstává, že ženin zevnějšek může muže přitahovat i odrazovat v kterékoliv fázi vztahu. Důležitá je i jakási vnitřní jiskra, za kterou muži vidí sexualitu ženy.

Spustit audio