Jan Hnízdil o léčbě onemocnění pohybového aparátu

24. únor 2012

S rehabilitačním lékařem s komplexním psychosomatickým přístupem MUDr. Janem Hnízdilem jsme mluvili o tom, jak probíhá u psychosomaticky orientovaného odborníka léčba problémů s pohybovým aparátem.

Probírali jsme, která onemocnění pohybového aparátu jsou nejčastější. Mluvili jsme o tom, jak se na tyto potíže dívá psychosomaticky orientovaný odborník. Hovořili jsme o způsobu, kterým se svým klientem hledá příčinu těchto potíží. A věnovali jsme se i rozdílům ve způsobech léčby.

British Medical Journal publikoval výsledky studie, ze které vyplynulo, že existuje velká skupina lidi se zdravotnými problémy, kteří se dlouhodobě léčí, ale neuzdravují se. Poprvé se objevil termín „nevysvětlitelné choroby“. To je stav, kdy do ordinace přijde pacient s nějakým typickým tělesným problémem, je opakovaně dlouhodobě vyšetřován, jenže se nezjistí příčina jeho potíží.

Podle psychosomaticky orientovaných odborníků tzv. somatizuje, neboli ztělesňuje svoji složitou, stresující životní situaci. Má starosti, ty jej tíží, on si s tím neví rady, žije ve stresu. Postupem času to, co on není schopen udělat vědomě, začne dělat tělo za něj – nemocí. Léčba pak zjednodušeně řečeno spočívá ve změně dosavadního života.

Reprízováno 27. července 2012.

Spustit audio