Jan Calta: Při rehabilitaci po operaci kloubu spoléháme na přirozený rytmus těla

13. září 2013

S lékařským ředitelem Rehabilitačního centra Nemocnice Beroun MUDr. Janem Caltou jsme mluvili o rehabilitaci po operaci kloubů.

Povídali jsme si o tom, se kterými klouby mají lidé nejčastěji potíže. Probírali jsme způsoby léčby těchto problémů. Zaměřili jsme se na to, v čem spočívá úspěšná rehabilitace po operačních výkonech kloubů.

Nejčastěji trápí kolena a ramena

Z hlediska pohybového aparát podstupují lidé lékařské výkony většinou kvůli problémům s koleny nebo rameny. Koleno je největším a nejsložitějším kloubem lidského těla. Je v něm vnitřní a zevní meniskus, přední a zadní zkřížený vaz. Zejména v těchto částech dochází při různých sportech často ke zranění.

Rameno je nejpohyblivějším kloubem v těle člověka. Má největší rozsah pohybu, což bohužel přináší i řadu komplikací. Bolesti a problémy s ramenním kloubem patří k nejčastějším potížím, které lidé mají s pohybovým aparátem.

02879208.jpeg

Léčba začíná už před operací

Pokud člověk absolvuje lékařský výkon na nějakém ze svých kloubů, musí počítat s další léčbou. Pacienti v Nemocnici Beroun jsou už před takovým zákrokem fyzioterapeutem instruováni, jak bude probíhat fyzioterapie po operaci.

Bezprostředně po výkonu domů nejdou. Ještě v den operace dostanou další fyzioterapeutickou instruktáž včetně nácviku jejich celkové pohyblivosti. U plastik vazů, ale i mnoha dalších výkonů, navazuje od druhého operačního dne cílená léčebná rehabilitace už v nemocnici.

Pacienti tak získají kvalitní návyky pro svoje další cvičení, naučí se správně chůzi s oporou a mnohé další. Nedostanou se tedy do fáze, kdy po operaci týden, častěji i déle, čekají, než mohou začít rehabilitovat ambulantně.

Rehabilitační a fyzikální medicína je respektovaným oborem

Rehabilitační a fyzikální medicína patří mezi v současnosti se prosazující lékařské obory. Získává čím dál větší uplatnění. V rámci středočeského kraje je absence lůžek tzv. včasné léčebné rehabilitace. V Nemocnici Beroun je na oddělení 88 lůžek pro včasnou léčebnou rehabilitaci ve 2 stanicích.

Nemocnice (ilustrační foto)

Prevence problémů s pohybovým aparátem

Už naše babičky věděly, že nejúčelnější je položit jednu z dolních končetin (možno je střídat) na kuchyňskou podnožku neboli stoličku anebo na jakýkoliv stupínek vysoký asi 20 cm, který postavíte před druhou dolní končetinu, na které stojíte.

A právě tahle kombinace nakročení a podložení jedné dolní končetiny ovlivní postavení pánve a sníží tlaky v kříži natolik. Bolesti buď zmizí, anebo se dostavují až po delší době. Pracovní plocha by zároveň měla být ve správné výšce podle výšky uživatele.

Zdroj informací: Nemocnice Beroun

autoři: Alima Martinová , Jan Calta
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.