Jak správně odebrat vzorek závadné vody? Rybáři se to učili online

27. květen 2021 09:30

Otrava řeky Bečvy v září loňského roku byla impulsem k neobvyklému školení. Rybáři se totiž online učili, jak správně odebrat závadnou vodu z řeky. 

Jak správně nabrat vodu z otrávené řeky, aby vzorky vyhověly požadavkům úřadů a pomohly tak včas odhalit viníka? To se před pár dny učili rybáři z celé České republiky. Speciální seminář, jehož důležitost se ukázala po loňské otravě řeky Bečvy u Valašského Meziříčí, pro ně připravili experti z akreditované laboratoře.

"Vzhledem k Bečvě je to důležité, protože potřebujeme odebrat vzorky hned, když je únik," říká Denis Rychtar, aktivista z Valašského Meziříčí, který už několik měsíců sleduje výpusti, ze kterých mohla otrávená voda do Bečvy vytéct.

"Když mi nějaký rybář zavolá, ať přijedu, že je únik do Bečvy, dostanu se tam nejdřív za dvacet minut, to už může být všechno fuč. Zatímco rybář už může mezitím nabrat vzorky, odebrat mi aspoň litr a půl vody. Já už to pak jen přijedu převzít, nafotit, označit štítkem láhev. A jedu okamžitě do laboratoře," popisuje Rychtar.

Více o neobvyklé online výuce v rozhlasové reportáži redaktorky Českého rozhlasu Zlín Gabriely Hykl. 

Spustit audio

Související