Jahodové recepty

Recept Věry Hotařové z Apetýtu 7. června.

Zapečené jahodové nočky

Suroviny:
500 g jahod, 2 obyčejné tvrdé rohlíky, 4 vejce, 40 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 30 g vanilinového cukru, 10 g prášku do pečiva, 15 g soli

Postup:
Jahody omyjeme, otrháme zelené lístky a vložíme do ohnivzdorné misky nebo pekáčku. Pečivo nastrouháme a prosejeme. Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky do bílků. Z bílků ušleháme sníh, přidáme špetku soli a lehce vmícháme moučkový cukr. Přidáme žloutky a vše opatrně promícháme vařečkou nebo šlehacími metlami. Na závěr přidáme prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva a vanilinovým cukrem. Těsto ještě jednou zlehka zamícháme. Jahody v pekáčku prosypeme prosátou strouhankou a navršíme na ně jemnou vaječnou hmotu, až se vytvoří malá pyramida. Pak pekáček vložíme do předehřáté trouby a zapékáme asi 30 minut. Hotový pokrm má mít zlatohnědou barvu. Podáváme teplý a posypaný moučkovým cukrem.


Nevařená jahodová šťáva

Surovin:
2 kg zdravých a čistých jahod, 2 litry převařené ale studené vody, 1 malou lžičku kyseliny citrónové, šťávu ze 2 pomerančů a 3 citronů, petol, jemný krystalový cukr

Postup:
Jahody rozmačkáme, přidáme šťávu z pomerančů a citronů, promícháme se studenou převařenou vodou a kyselinou citrónovou. Necháme přes noc odležet v chladnu (nejlépe v kameninové nádobě).
Druhý den šťávu přecedíme přes plátno. Kolik váží takto získaná šťáva, tolik přidáme čistého krystalového cukru. Během 24 hodin musíme nejméně hodinu míchat (například 4 x po 15 minutách).
Třetí den musíme znovu hodinu míchat.
Petol rozpustíme v trošce šťávy a vmícháme do zbylé části.
Nalijeme do čistých lahví a zazátkujeme. Uložíme do temna a chladna.
Důležitá je úzkostlivá čistota.