Jablečný moučník a Bulharská ljutenica

Recepty z Apetýtu s Věrou Hotařovou 27. září.

Jablečný moučník se zálivkou ze zakysané smetany

Suroviny:
Na těsto
– 375 g hladké mouky, 1 zarovnaná kávová lžička kypřicího prášku, 75 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 250 g změklého tuku nebo másla
Na náplň
– 200 g kyselejších jablek, 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 zarovnaná kávová lžička ml. skořice, 75 g rozinek, 75 g mletých oříšků
Na zálivku –
4 žloutky, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 12 nastrouhaných piškotů, 200 – 250 g zakysané smetany, 4 bílky, asi 25 g hoblin z oříšků

Postup:
Těsto
- suroviny na těsto dáme do mísy a hnětačem krátce prohněteme. Vyklopíme na vál a vypracujeme těsto. Na chvíli odložíme do chladu.
Náplň – oloupeme jablka, odstraníme jádřince a pokrájíme na malé kousky do hrnce. Přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici, rozinky a mírně podusíme. Až směs vychladne vmícháme oříšky.
Na pomoučeném vále vyválíme těsto na velikost plechu 30 x 40 cm a pomocí válečku přeneseme na vymazaný pekáč. Těstem dno vyplníme stejnoměrně. Potřeme ho náplní a dáme péct na 20 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, horkovzdušně na 160.
Zálivka
– žloutky, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny, vmícháme nastrouhané piškoty a zakysanou smetanu. Z bílků ušlehám sníh a vmícháme do hmoty. Natřeme ji na zapečený moučník, posypeme oříšky a dalších 20 a 25 minut dopékáme.
Moučník uchováváme zakrytý.

Bulharská ljutenica

papriky

Surovin:
Ljutenica 1
– téměř syrová směs k masu
1,5 kg paprik, 100 g pórku, 300 g rajčat, 30 ml oleje, sůl, ocet, česnek
Ljutenica 2
– pomazánka cca 1 kg
3 kg paprik (červené kapie), 750 g rajčat, 10 g chilli papriček, 15 g petrželky, 20 g soli, 7,5 g cukru krystal, 175 ml oleje, (česnek)

Postup:
Ljutenica 1

Papriky opéci (na pánvi nebo v troubě), oloupat, nadrobno nakrájet. Přidat nadrobno sekaný pórek, pokrájená rajčata (lépe spařit a oloupat), vše rozmixovat, do směsi vmíchat olej, lisovaný česnek, ochutit octem a solí a nechat několik hodin uležet. Nespotřebované možno rozdělit do horkou vodou vypláchnutých sklenic s patentním uzávěrem, sterilovat 30 min. Podávat k masu jako čatní, nebo jako salát, příkrm nebo studený předkrm s bílým chlebem (nejlépe olivový) nebo toasty.
Ljutenica 2
Papriky i rajčata nakrájet na kostky, rozvařit, propasírovat, dále vařit až vznikne husté pyré. Vmíchat olej, sekanou petrželku a ostatní suroviny (chilli papričky podle chuti, kdo rád – dá posekaný nebo drcený česnek). Lze zavařit – ještě horké plnit do sklenic, sterilovat 30 min.