Jablečné řezy se šlehačkou
Vyzkoušejte recept od Ludmily Mackové z Hroznové Lhoty. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Připravte si:
200 g polohrubé mouky
200 g krystalového cukru
4 vejce
100 ml vody
100 ml oleje
Dále budete potřebovat:
1 kg jablek
1 vanilkový cukr
2 vanilkové pudinky
2 smetany ke šlehání
čokoláda
Postup:
1. Vejce vyšleháme s cukrem, vodou a olejem.
2. Přišleháme mouku a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
3. Pečeme 8 až 10 minut na 200 stupňů.
4. Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky, podlijeme trochou vody a spolu s vanilkovým cukrem povaříme doměkka. Ještě teplé rozmixujeme.
5. Uvaříme pudinky s půl litrem vody, aby nám vznikla hustá kaše. Vlažný pudink smícháme s jablky a rozetřeme na vychladlé těsto.
6. Dáme asi na dvě hodiny do lednice, pak potřeme šlehačkou a posypeme nastrouhanou čokoládou. Před noc uložíme do lednice.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.