Ivan J. Skalík o nedostatku času na děti

23. únor 2012

S psychoterapeutem PhDr. Ivanem J. Skalíkem, Ph.D. jsme hovořili o důvodech, proč někdy rodiče nemají čas na své děti.

Probírali jsme příčiny toho, proč se rodiče v některých obdobích svým dětem nevěnují. Mluvili jsme o tom, jak se ve schopnosti vytvořit si volný prostor pro své potomky liší muži a ženy. Hovořili jsme o potížích, které někdy muži ve vztahu ke svým dětem mají. A povídali jsme si o tom, jak to může na děti působit. Probírali jsme také, jakým způsobem to lze změnit.

Národní institut dětí a mládeže uskutečnil na toto téma výzkum, kterého se zúčastnilo 2 200 dětí. Vyplynulo z něho, že maminky bývají hodné a dětem se věnují. S tatínky je zase zábava, ale bohužel většinou nemají čas. Na otázku, jestli se jim táta dostatečně věnuje, odpovědělo kladně pouze 32 procent dětí.

Školáci, kteří se zúčastnili výzkumu, se zároveň shodli na tom, že je táta s mámou velmi ovlivňují v řadě oblastech jejich života. Podle průzkumu tráví děti volný čas s rodiči nejčastěji sledováním televize, společným jídlem nebo debatou. Z psychologického hlediska je vhodné, aby se rodiče svým ratoslestem věnovali. Mají totiž zásadní vliv na jejich vývoj.

Spustit audio