Inventář dětské nemocnice v Brně se rozrostl o čtyři speciální monitorovací lůžka BabySense

9. listopad 2006

Dětská nemocnice v Brně získala čtyři speciální monitorovací lůžka BabySense. Jde o zařízení, s jehož pomocí lze zabránit úmrtí zdravého dítěte v důsledku takzvaného syndromu náhlého úmrtí kojence. Nemocnice jich nyní má deset.

Podle přednostky Hany Hrstkové je to konečně přesně tolik, kolik potřebují. "My ty přístroje využíváme velice často, protože syndrom náhlého úmrtí není zcela běžné onemocnění, nicméně se s ním setkáváme. Ten výskyt je zhruba asi jeden na tisíc narozených dětí a matky o tomto problému vědí, protože se instruují už v poradnách před narozením a hlavně v porodnicích jim o tomto problému řeknou," vysvětluje přednostka Hana Hrstková.

Tento syndrom náhlého úmrtí se vyskytuje nejčastěji u dětí mezi prvním a čtvrtým, maximálně šestým měsícem a znamená, že dítě v noci ve spánku přestane dýchat. "Častější je toto onemocnění tam, kde se to vyskytuje v rodině, dále u kuřaček, u nedonošených dětí, nebo tam, kde dítě není kojené. Tady je důležitá hlavně poloha na bříšku, proto by dítě v noci nemělo spát na bříšku, ale na zádech," uvádí Hana Hrstková.

Podložky BabySence jsou výjimečné především v tom, že pokud dítě dvacet vteřin nedýchá, tak na tuto skutečnost okamžitě upozorní sestry a lékaře. "Výhodou také je, že my ty podložky můžeme zapůjčit rodičům do domácího prostředí. Kdyby si to rodiče měli kupovat sami, tak by to pro ně byla určitě velká finanční zátěž," dodává přednostka Hana Hrstková. Nemocnice podložky BabySense dostala od nadace Křižovatka a jde o dar v ceně zhruba dvaceti tisíc korun.

Spustit audio