Internetový on-line katalog už má knihovna ve Valašském Meziříčí

21. říjen 2006

Také byste si chtěli vybírat tituly ve své místní knihovně z klidu vašeho pokoje? Není to nemožné. Stejně jako v řadě dalších knihoven, i ve Valašském Meziříčí už zavedli internetový on-line katalog.

Systém nabízí uživatelům daleko více než jen seznam knih. Stačí znát číslo své průkazky a zadat jméno, pak už můžete vybírat i komunikovat s knihovnicemi, upřesnila ředitelka knihovny Zdeňka Slimáčková: "Katalog jsme zřídili z toho důvodu, protože je to už dnes takový standard, který knihovny využívají.

V naší knihovně jsme ho spustili od září tohoto roku a čtenáři díky tomuto on-line katalogu mohou ze svých domovů, ze zaměstnání nebo ze škol nahlížet do svých čtenářských kont. Mohou se podívat, které knížky mají vypůjčeny, které si už nemohou prodloužit protože jsou na ně rezervace a p. Mohou prohlížet náš katalog a vybírat si knihy, zjišťovat, které jsou volné a ty si pak rezervovat."

Je pro přístup na konkrétní účet nějaké heslo, aby nebylo možné to nějakým způsobem zneužít? "Ano, samozřejmě, každý čtenář, který chce využívat on-line katalog, musí být registrován u nás v knihovně nebo na pobočkách tady ve Valašském Meziříčí a každý čtenář má své osobní přístupové heslo a jméno."

Kolik titulů přes váš katalog nabízíte? "Přes náš katalog nabízíme cca na 40 000 titulů. A na jakých webových stránkách jej zájemci najdou? "Samozřejmě na našich stránkách www.mekvalmez.cz," říká ředitelka valašskomeziříčské knihovny Zdeňka Slimáčková. Jediné, co ještě zdejší klienti musí udělat, je poctivě chodit vracet knížky.

autor: rv
Spustit audio