Inspirace na příběh filmu Krajina ve stínu přišla z Českého rozhlasu, prozradil autor námětu

20. březen 2021

Snímek Bohdana Slámy Krajina ve stínu posbíral při nedávném udílení cen České filmové a televizní akademie Český lev nejvíc cen, celkem šest. Autorem námětu a spoluproducentem je zlínský rodák Martin Růžička

Film vypráví historii jedné vesnice v českém pohraničí v bouřlivém obdobíí třicátých až padesátých let minulého století. Je natočen na černobílý materiál a řeší téma kolektivní viny.

Film vznikl na základě skutečných událostí. Téma i konkrétní příběh napadl Martina Růžičku při poslechu Českého rozhlasu, kde jsou jeho oblíbeným pořadem Příběhy 20. století. Asi před 10 lety pak při jízdě autem slyšel jeden z těchto pořadů o událostech v jihočeské vesnici Tušť a zaujal ho natolik, že se rozhodl přivést tento příběh na plátna kin. Ačkoli tenkrát pracoval mimo branži, shromáždil materiály, našel si scénáristu a celý projekt dotáhl do konce i coby spoluproducent filmu.

Nechte se i vy inspirovat Českým rozhlasem. Příběhy 20. století jsou k poslechu každou neděli od 20:05 na frekvencích Českého rozhlasu Plus. Záznamy všech těchto pořadů najdete na https://rozhl.as/pribehy20.

Podle vlastních slov ho velmi mrzí, že se snímek už zřejmě nedostane do kin a lidé ho uvidí jen na televizních obrazovkách nebo na internetu.

"Devět roků jsme tento film chystali, pak nám zavřeli všechny festivaly, kde jsme ho chtěli prezentovat, a pak nám zavřeli kina,“ posteskl si v rozhovor Martin Růžička, který už nedoufá, že by se Krajina ve stínu dostala do kin.

Nabízíme záznam rozhovoru, ve kterém Martin Růžička mluví také o ceremoniálu letošního udílení Českých lvů a o svých dalších projektech.

Spustit audio

Související