Indická rajčatová polévka

Léto je v plném proudu a Apetýt přináší recept na aktuální polévku. Hlavní ingredienci pravděpodobně najdete na zahrádce.

Tento recept ale pochází z jižní Indie, bude tedy chutnat trošku jinak, než jste zvyklí.

Ingredience
  • 2 lžičky másla
  • 1 malá najemno nasekaná cibule
  • 250 g oloupaných a nasekaných rajčat
  • 1 l vody
  • 1 lžíce rajčatového protklaku
  • 4-6 čerstvých zelených listů kari
  • sůl
  • drcený římský kmín
  • čerstvě umletý černý pepř k dochucení
  • 3 stroužky pokrájeného česneku
  • ke zdobení:
  • nasekaný čerstvý zelený koriandr
  • 1 zelená chilli paprička (můžete vynechat)

Postup:

  1. Na polovině másla osmahneme drobně nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme oloupaná a nasekaná rajčata a vaříme asi 5 minut.
  3. Smícháme vodu s rajčatový protlakem, přidáme cibuli a rajčata.
  4. Vhodíme lístky kari, ochutíme solí, římským kmínem a pepřem.
  5. Pod pokličkou na mírném ohni vaříme 5-7 minut.
  6. Na zbývajícím másle osmahneme pokrájený česnek. Směs vlijeme na vařící se polévku a hned stáhneme z ohně.
  7. Posypeme sekaným koriandrem a chili.
  8. Podáváme s trochou vařené rýže nebo bagetkou.

Tip: Pokud chceme polévku jemnější, můžeme ji těsně před podáváním rozmixovat.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?