Indická rajčatová polévka

Léto je v plném proudu a Apetýt přináší recept na aktuální polévku. Hlavní ingredienci pravděpodobně najdete na zahrádce.

Tento recept ale pochází z jižní Indie, bude tedy chutnat trošku jinak, než jste zvyklí.

Ingredience
  • 2 lžičky másla
  • 1 malá najemno nasekaná cibule
  • 250 g oloupaných a nasekaných rajčat
  • 1 l vody
  • 1 lžíce rajčatového protklaku
  • 4-6 čerstvých zelených listů kari
  • sůl
  • drcený římský kmín
  • čerstvě umletý černý pepř k dochucení
  • 3 stroužky pokrájeného česneku
  • ke zdobení:
  • nasekaný čerstvý zelený koriandr
  • 1 zelená chilli paprička (můžete vynechat)

Postup:

  1. Na polovině másla osmahneme drobně nakrájenou cibuli.
  2. Přidáme oloupaná a nasekaná rajčata a vaříme asi 5 minut.
  3. Smícháme vodu s rajčatový protlakem, přidáme cibuli a rajčata.
  4. Vhodíme lístky kari, ochutíme solí, římským kmínem a pepřem.
  5. Pod pokličkou na mírném ohni vaříme 5-7 minut.
  6. Na zbývajícím másle osmahneme pokrájený česnek. Směs vlijeme na vařící se polévku a hned stáhneme z ohně.
  7. Posypeme sekaným koriandrem a chili.
  8. Podáváme s trochou vařené rýže nebo bagetkou.

Tip: Pokud chceme polévku jemnější, můžeme ji těsně před podáváním rozmixovat.

Související