Igor Bareš, Valérie Zawadská či Arnošt Goldflam provedou návštěvníky Luhačovicemi. Alespoň hlasem

Návštěvníky provede po lázeňském městě nová zvuková mapa. Inspirací byly audioprůvodci z jiných měst. Hlasy průvodci propůjčily známé osobnosti.

V Luhačovicích na Zlínsku nově funguje Zvuková mapa Luhačovic. Návštěvníci se díky ní mohou vydat do různých míst lázeňského města za doprovodu slov skladatele Leoše Janáčka, architekta Dušana Jurkoviče a dalších historických osobností spojených s Luhačovicemi. Lidé si mohou přehrávač zapůjčit v informačním centru nebo stáhnout audiosoubory a mapu do mobilního telefonu. Historické osobnosti ztvárnili herci Igor Bareš, Valérie Zawadská či Arnošt Goldflam, sdělili zástupci radnice.

Projekt je dílem organizátorů multižánrového festivalu Luhovaný Vincent, který se letos v Luhačovicích koná desátým rokem. "Dva roky trvala příprava tohoto zvukového bedekru, který ve formátu autorských rozhlasových her vykresluje Luhačovice prostřednictvím krátkých příběhů na pěti tematických okruzích," uvedla jedna z autorek projektu Magdalena Petráková.

Z natáčení audioprůvodce

Díky zvukové mapě se lidé seznámí s osudy obyvatel a návštěvníků lázní, nahlédnou do zákulisí lázeňského provozu, zastaví se u Jurkovičových staveb, vydají se po stopách Leoše Janáčka nebo hraběcí rodiny Serényiových. "Bez ohledu na to, kolikrát jste už Luhačovice navštívili a jak dobře je znáte, se zvukovou mapou zažijete lázně jako poprvé a odhalíte nové podoby místa," uvedla Petráková.

Inspirací byly audioprůvodci z jiných měst. "Běžné komentované prohlídky jsou dostupné pouze v určitém čase a pro určité množství lidí. Se zvukovou mapou ale můžete procházet Luhačovicemi klidně v letním podvečeru, do ucha vám bude mluvit Leoš Janáček nebo Dušan Jurkovič a vy si tak můžete užít atmosféru místa po svém, stát se součástí příběhu lázní a zažít něco nečekaného," uvedla Petráková.

Zvuková mapa je z mého pohledu ojedinělá, originální, jsem z ní nadšený.
Tomáš Soldán, rozhlasový režisér

Zvukovou mapu podpořila řada subjektů, uvítala ji také luhačovická radnice. "Zvuková mapa je z mého pohledu ojedinělá, originální, jsem z ní nadšený. O jejích kvalitách svědčí i to, že oslovila i místní podnikatele, kteří na ni velmi ochotně přispěli," uvedl nezávislý starosta Luhačovic Marian Ležák Uměleckým garantem projektu je rozhlasový režisér Tomáš Soldán.

autor: Miroslav Urubek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související