Hrozba jménem tmavka švestková. Sadaři v Karpatech i na Hradišťsku řeší škůdce místo slivovice

Tmavka švestková se z Uherskobrodska šíří dál, letos jsou stromy napadené už i na Uherskohradišťsku.

Tmavka švestková dál straší sadaře především na jihovýchodě republiky. Poprvé se tento škůdce, který může způsobit opad až devadesáti procent plodů, vyskytl na našem území v roce 2012 ve Strání.

Od té doby se dál šíří. Napadá zejména odrůdu Stanley a durancie. Pavel Janča má švestky na zahradě rodinného domu v Horním Němčí na Uherskobrodsku. Vloni z nich ale žádný užitek neměl. Úroda byla malá, celou ji navíc zlikvidovala právě tmavka švestková.

Letos je situace mírně lepší. „Loni se nepálilo nic, letos přijdu asi o třetinu úrody. Dělám si srandu, že už jsem vyvezl čtyřicet litrů slivovice,“ říká Pavel Janča.

Olšava, Vlára i Dřevnice jsou na suchu. Valašské Klobouky i Uherský Brod chtějí sbírat dešťovou vodu

Sucho. Ilustrační foto.

Povodí Moravy eviduje na třetině měřicích míst z 200 dosažení hranice sucha. Radnice už připravují projekty na šetření vodou.

Ne všude mají s tmavkou problémy. Ve společnosti Agro Okluky na farmě v Horním Němčí její výskyt nezaznamenali. Podle Kateřiny Zimčákové, která má farmu na starosti, pomohly postřiky.

Úplná ochrana proti tomuto škůdci ale neexistuje. „Ochrana proti tmavce není stoprocentní. Není registrovaný žádný přípravek, který by byl přímo na tmavku,“ říká pracovnice Ústředního Kontrolního a Zkušebního Ústavu Zemědělského v Uherském Hradišti Jarmila Sklenářová.

Kromě Uherskobrodska se letos tmavka objevila také na Uherskohradišťsku. Larvy se našly od Starého Města přes Boršice až po Nedakonice.

První oblastí, kde se tmavka v České republice v roce 2012 objevila, byly Bílé Karpaty.

Příznaky napadení člověk téměř nepozná. Hmyz se vyvíjí v pecce přes larvu, kuklu až po dospělce, který si vykouše otvor a vyletí. Larvy přečkávají v opadaných plodech.

Spustit audio

Související