Hranolky ze sladkých brambor

V pátečním Apetýtu pro vás máme tip na další bezmasou dobrotu. Tentokrát budeme k její přípravě potřebovat batáty, tedy sladké brambory.

Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a s bramborami vlastně ani moc nesouvisí. Připomínají spíše dýni a jsou sladké, protože v sobě mají hodně cukrů. Zároveň jsou bohatým zdrojem minerálních látek a hlavně vitamínu A. Vy si z nich můžete připravit chutné hranolky. Jak na to?

Potřebujete:

  • 4 batáty
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžičky uzené papriky
  • sůl

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
  2. Batáty oloupeme a opláchneme. Poté je nakrájíme na dlouhé hranolky.
  3. V míse je pak důkladně promícháme s olejem, solí a paprikou.
  4. Hranolky následně pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem.
  5. Po asi deseti minutách je všechny otočíme a pečeme ještě dalších asi deset minut, aby se propekly z obou stran.
  6. Podáváme je jako přílohu nebo samotné se salátem či dipem.

Související

  • Dýňové rizoto

    Dýně je příbuzná s okurkou a melounem, pochází ze Severní Ameriky a pěstuje se už více než pět tisíc let.

  • Zapečený lilek s oříšky

    Páteční Apetýt přináší další tip na bezmasé jídlo. Tentokrát bude hlavní ingrediencí lilek.

  • Krkovička v ostrém leču

    Vyzkoušejte pikantní krkovičku v leču podle manželů Senohrádkových. Jejich jídla jsou chutná, provařená a zároveň jednoduchá.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová