Hranolky ze sladkých brambor

V pátečním Apetýtu pro vás máme tip na další bezmasou dobrotu. Tentokrát budeme k její přípravě potřebovat batáty, tedy sladké brambory.

Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a s bramborami vlastně ani moc nesouvisí. Připomínají spíše dýni a jsou sladké, protože v sobě mají hodně cukrů. Zároveň jsou bohatým zdrojem minerálních látek a hlavně vitamínu A. Vy si z nich můžete připravit chutné hranolky. Jak na to?

Potřebujete:

  • 4 batáty
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžičky uzené papriky
  • sůl

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
  2. Batáty oloupeme a opláchneme. Poté je nakrájíme na dlouhé hranolky.
  3. V míse je pak důkladně promícháme s olejem, solí a paprikou.
  4. Hranolky následně pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem.
  5. Po asi deseti minutách je všechny otočíme a pečeme ještě dalších asi deset minut, aby se propekly z obou stran.
  6. Podáváme je jako přílohu nebo samotné se salátem či dipem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.