Hranolky ze sladkých brambor
V pátečním Apetýtu pro vás máme tip na další bezmasou dobrotu. Tentokrát budeme k její přípravě potřebovat batáty, tedy sladké brambory.
Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a s bramborami vlastně ani moc nesouvisí. Připomínají spíše dýni a jsou sladké, protože v sobě mají hodně cukrů. Zároveň jsou bohatým zdrojem minerálních látek a hlavně vitamínu A. Vy si z nich můžete připravit chutné hranolky. Jak na to?
Potřebujete:
- 4 batáty
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžičky uzené papriky
- sůl
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
- Batáty oloupeme a opláchneme. Poté je nakrájíme na dlouhé hranolky.
- V míse je pak důkladně promícháme s olejem, solí a paprikou.
- Hranolky následně pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem.
- Po asi deseti minutách je všechny otočíme a pečeme ještě dalších asi deset minut, aby se propekly z obou stran.
- Podáváme je jako přílohu nebo samotné se salátem či dipem.
Související
-
Dýňové rizoto
K podzimnímu času patří recepty, které obsahují dýni. Dnes si v Apetýtu připravíme dýňové rizoto.
-
Zapečený lilek s oříšky
Páteční Apetýt přináší další tip na bezmasé jídlo. Tentokrát bude hlavní ingrediencí lilek.
-
Krkovička v ostrém leču
Vyzkoušejte pikantní krkovičku v leču podle manželů Senohrádkových. Jejich jídla jsou chutná, provařená a zároveň jednoduchá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.