Dýňové rizoto

K podzimnímu času patří recepty, které obsahují dýni. Dnes si v Apetýtu připravíme dýňové rizoto.

Co budete potřebovat?

  • 1 velkou cibuli (najemno nakrájenou)
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 150 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 dl suchého bílého vína
  • 500 g rýže (nejlépe kulatozrnné)
  • ½ dýně hokaido nakrájené na kostičky
  • 1 snítku šalvěje
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 50 g másla
  • 70 g strouhaného parmezánu
  • špetku soli a pepře

Postup:

  1. V kastrolu rozehřejte olivový olej a nechte na něm osmahnout slaninu a nasekanou cibuli a česnek.
  2. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní.
  3. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
  4. Do rýže vmíchejte nakrájenou dýni a nasekanou šalvěj.
  5. Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1–2 sběračky. Další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte.
  6. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená na skus, trvá to 20 minut.
  7. Během vaření dochuťte solí a pepřem.
  8. Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte máslo a parmezán, mělo by zůstat mírně tekuté.
  9. Rizoto italského typu se neohřívá, vždy vše snězte, protože krémová konzistence se ztratí.

Tip: Pokud vám zůstane zbytek rizota, vmíchejte do něj syrové vajíčko a trochu krupičky, vytvarujte placičky a ty opečte na rozpáleném oleji.

Související

  • Krkovička na medu

    Pondělní recept potěší milovníky masa. Originální je v něm spojení slané a sladké chuti. Apetýt pro vás má krkovičku na medu.

  • Polévka z pečené mrkve

    Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.

  • Salát z červené čočky

    Salát se může stát lehčím hlavním chodem, svačinkou či večeří. Záleží na vás.