Hradiště má v teplárně spalovat plyn a odpadky, verdikt padne koncem roku

25. květen 2021

V teplárně v Uherském Hradišti by se měl spalovat plyn, komunální odpad a kaly z čistírny odpadních vod. Městu to doporučili odborníci z Vysokého učení technického v Brně.

Vedení města tak bude vybírat ze tří možností. Druhá v pořadí rovněž počítá s kombinací zemního plynu a odpadu, třetí využívá pouze zemní plyn.

"Zbyly tři varianty, všechny jsou realizovatelné a mají přijatelné ekonomické parametry. Konečné rozhodnutí můžeme očekávat závěrem letošního roku, kdy by se měla uskutečnit valná hromada společnosti CTZ," uvedl na pondělním mimořádném zasedání zastupitelstva hradišťský starosta Stanislav Blaha z ODS.

Podle opozičního zastupitele Michala Dvouletého ze Soukromníků by o budoucím zdroji energie pro teplárnu měli rozhodnout obyvatelé města.

"Všichni jsme celkem očekávali, že první preferovanou variantou bude právě kombinace plynu a spalovny komunálního odpadu. Ale já si myslím, že je to tak zásadní rozhodnutí pro budoucnost města, že by k tomuto tématu mělo být vypsáno místní referendum," reagoval Dvouletý.

Nyní teplárna využívá hnědé uhlí.

Spustit audio

Související