Horská služba má plno práce, na Bílé v Beskydech vyjížděla během jednoho dne k 17 úrazům

17. únor 2023 14:33

Zranění lyžaři, ale i vyčerpaní turisté, kteří uvízli v horských oblastech Beskyd a Javorníků. Horská služba, která funguje jak v lyžařském středisku Kohútka, tak také na Soláni a Kyčerce ve Velkých Karlovicích, má v letošní zimní sezoně spoustu práce. V těchto dnech záchranáři často zasahují u úrazů dětí, které tráví s rodiči ve valašských skiareálech jarní prázdniny.

„Je to dost intenzivní, prakticky každý den něco je. Dokonce minulý týden podle statistik na Bílé bylo v jeden den 17 úrazů, což je takový, bych řekl beskydský rekord za ty roky, co člověk slouží u Horské služby,“ říká horský záchranář Roman Kalabus.

Záchranáři z Horské služby měli v Beskydech a Javorníkách od konce loňského prosince 240 výjezdů. Nejčastěji ošetřují pohmožděniny a poranění kloubů.

„Je to asi nepozornost. Když jsou ti lidi psychicky v pohodě a na té dovolené si užívají, tak většinou, když je člověk v tom pozitivním nabití, se něco stane. Poranění kolenních vazů, natažení. Já jsem třebas letos řešil nadprůměrný počet poranění ramene,“ dodává Kalabus.

Největší starosti dělají záchranářům lyžaři, kteří sjíždějí z vrcholu Soláně volným terénem. A pak taky skialpinisté. Horké chvíle ale připravil Horské službě taky manželský pár, který se ztratil při hřebenové túře.

„Tento pár neměl žádné vybavení. Pán měl starý tlačítkový telefon, který neuměl odeslat polohu, a paní měla operátora, který v daném terénu neměl signál. Jak se pohybovali, tak paní se podařilo telefon nějak zprovoznit, takže pomocí tohoto jejího chytrého telefonu jsme byli schopni paní lokalizovat,“ popisuje záchranář Josef Slovák.

Připomíná také, připomíná, že nabitý chytrý telefon je pro pobyt na horách nutností. Běžkaři a turisté by se do něj rozhodně měli stáhnout aplikaci Záchranka.

Jak se chovat a co mít s sebou:
 - chytrý telefon s aplikací Záchranka ušetří čas i energii
 - na odpolední túru je dobré mít i nabitou čelovku
 - vždy je lepší nejít na túru sám
 - vědět, kam máte namířeno, nevzdalovat se od turistických tras

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související