Horácká houbová polévka

Páteční recept bude v Apetýtu opět polévkový. Lesy po deštích voní po houbách a lákají na procházky s košíky. Pokud domů skutečně něco přinesete, zkuste si uvařit poctivou Horáckou houbovou polévku. Recept sepsal pan Vladimír z Tišnova.

Potřebovat budete:

  • 400 g čerstvých hub (tvrdších – lišek nebo hříbků)
  • 250 g brambor
  • 50 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 1 l vody
  • 300 ml zakysané smetany
  • 1 cibulku
  • kmín a sůl

Postup:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme kmín, osolíme a vaříme doměkka.
  2. Mezitím nakrájíme očištěné houby na plátky a oloupanou cibulku na drobné kousky.
  3. Pak rozehřejeme na pánvi máslo, osmahneme plátky hub s cibulí a přidáme je vařit k bramborám.
  4. Když máme brambory a houby téměř měkké, zahustíme polévku zakysanou smetanou promíchanou s moukou a polévku povaříme alespoň dalších 5 minut.
  5. Dochutíme solí a ještě horkou servírujeme.

Související