Krémová pórková polévka s tymiánem

Polévka je v našich krajích obvyklá součást oběda, slouží jako důležitý chod svátečního stolování nebo jako samostatné jídlo. I dnes vám v pátečních receptech nabídneme jednu zajímavou inspiraci.

Polévku stihnete uvařit za 30 minut.

Připravte si: 

  • 2 velké pórky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 g taveného sýra
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl a mletý bílý pepř
  • 200 ml smetany (12% nebo 30%)
  • 4 snítky čerstvého tymiánu

Postup:

  1. Pórek oloupeme, odstraníme tuhé konce a nakrájíme na jemno.
  2. V hrnci rozehřejeme olej a máslo, vsypeme pórek a necháme jej zesklovatět, trvá to asi 3 minuty.
  3. Přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku. 
  4. Do jíšky přidáme na kousky nakrájený tavený sýr a rozmícháme ho s jíškou dohladka.
  5. Zalijeme vývarem, dobře prošleháme, osolíme, opepříme, uvedeme do varu a vaříme asi 20 minut. 
  6. Polévku stáhneme z ohně, rozmixujeme ji tyčovým mixérem a přelijeme přes jemné síto zpět do hrnce.
  7. Zjemníme smetanou a společně prohřejeme.
  8. Podáváme ozdobené lístky čerstvého tymiánu.

Související

  • Polévka z pečených paprik

    V úvodu si pojďme říct něco o magických účincích slavných výrazně pálivých chilli papriček - v Jižní Americe se z nich nosí náhrdelníky jako ochrana před zlými duchy.

  • Polévka z ředkvičkové natě

    Červnová zahrádka je plná výpěstků, po vydatných květnových deštích se krásně zazelenala a právě proto si v Apetýtu uvaříme netradiční polévku z ředkvičkové natě.

  • Zapékaná cibulačka

    Páteční recepty budou teď pravidelně polévkové. Jak se říká – „polévka je grunt a to ostatní je špunt“.