Hongkong – to je vidina pozlátek, a hlavně práce a práce, říká autorka knihy Gwailou Ludmila Šimková

Hostem Českého rozhlasu Zlín byla Ludmila Šimková ze Zlína, autorka knihy Gwailou, která by měla vyjít v polovině roku 2024.

Kniha s tajemným názvem Gwailou zavádí čtenáře do Asie. Její autorkou je přitom rodačka z Hluku, která nyní žije ve Zlíně – Ludmila Šimková. Ta na přelomu let 1997 a 1998 žila v Hongkongu. V knize tak najdete příběh mladé Češky, která přijíždí do této oblasti těsně před tím, než je navrácen Číně. Ocitá se v multikulturním prostředí, v mraveništi lidí s odlišnými preferencemi, zvyky, předsudky.

V rozhovoru Ludmila Šimková popisuje své osobní dojmy z Asie, především pak právě z Hongkongu, kam i dnes pravidelně jezdí: „Je to hodně neosobní. Je tam vidina pozlátek a lepších zítřků a je to skutečně jen práce a práce. Říká se, že je to město třetího tisíciletí, a ta rychlost žití je tam obrovská, opravdu obrovská.“

Aby kniha mohla vyjít, potřebovala její autorka sehnat potřebnou částku, což se jí podařilo v takzvané crowdfundingové kampani. Jak probíhá taková kampaň? Proč autorka zvolila právě tento příběh? Do jaké míry se jedná o autobiografii? I to se dozvíte v záznamu rozhovoru s Ludmilou Šimkovou.

Spustit audio

Související