Hodonín vystavuje loutky

14. listopad 2007

Prostory kulturního domu v Hodoníně ovládly v tomto týdnu na tři stovky maňásků a marionet. Loutky jsou tam k vidění na výstavě s vtipným a výstižným názvem "Pidilidi na niti".

Atraktivitu výstavy zvyšují také hraná loutková představení. Prohlídka pak baví více děti a možná také samotné loutky. Většina z nich je totiž stále ještě činných. A to ať už v některém moravském divadelním souboru, v Čechách nebo na Slovensku.

"Jsou tady loutky různých velikostí, stáří i kvality. Jedná se o loutky od současných tvůrců - řezbářů, kteří je vyrábí už několik let a jsou místní. Na druhou stranu nám například zapůjčilo své loutky jedno z nejstarších profesionálních divadel ze slovenské Žiliny a to jsou jedny z nejstarších loutek na výstavě," doplňuje ředitel kulturního domu v Hodoníně Zdeněk Grombiřík.

Výstava loutek potrvá v Hodoníně jen do neděle. Mimořádně krátké trvání expozice má své důvody. Jedním z nich je to, že není jednoduché všechny ty kašpárky, ježibaby, čerty i další postavičky do města dostat. "Takovou výstavu vůbec není jednoduché uskutečnit. My jsme ji chystali půl roku. Navíc zdejší kulturní dům nemá prostory čistě vyhrazené pro výstavy. Takže budeme muset kvůli dalším akcím v rámci předvánočních aktivit prostory znovu uvolnit," vysvětluje ředitel Grombiřík.

autor: hon
Spustit audio