Hodonín nepřispěje Americe zpustošené hurikánem.

3. říjen 2005

Každým rokem přispívá Hodonín ze svého Fondu solidarity nejrůznějším místům, která postihnou záplavy či jiné katastrofy. Nebylo proto divu, když vedení tamní radnice přišlo s návrhem poslat 40 tisíc korun také do jihovýchodní části Spojených státům amerických do míst, která zpustošily hurikány. K velkému překvapení ale návrh mezi hodonínskými zastupiteli neprošel.

Přispět Americe a nebo ne? Tato otázka nesmiřitelně rozdělila nejen hodonínské zastupitele, ale i místní veřejnost. "Já myslím, že je to celkem chyba, že by se pomáhat mělo. Jsou to vesměs černoši. Nevíme, co nás potká, míní jedna z obyvatelek města.

Rozhodnutí hodonínských zastupitelů neposlat do spojených států navrhovaných 40 tisíc korun, neprošlo jen těsně. "Ke schválení symbolické pomoci chyběl jeden jediný hlas," říká tak trochu roztrpčeně starosta Jiří Koliba. Toho, jak rozhodlo zastupitelstvo nesmírně lituje.

"Ano mě je to líto, protože jsem si vědom skutečnosti, že částka 40 tisíc korun není částka, která by spojené státy v této situaci vytrhla, ale beru to spíš jako symbolické gesto. V roce 97 jsme my hodoňáci byli rádi, když nám ostatní svět a ostatní občané pomáhali srovnat se s následky povodní, které nás v té době postihli a byli jsme vděční za každý dar a ne každý dosahoval částky 40 tisíc korun. Proto si myslím, že právě takováto gesta, takovéto dary, byť drobné, mají význam, protože právě z drobností se kolikrát sestaví velká akce, která potom význam má."

autor: hon
Spustit audio