Hodinářův učeň zaplatí lepší salaš v Držkové. Filmaři točili pohádku v Hostýnských vrších

Pohádka, za jejíž výrobou stojí tvůrci úspěšných filmů jako Kvarteto, Díra u Hanušovic nebo Okresní přebor, poputuje už na podzim příštího roku do kin.

Expozice karpatského salašnictví v Držkové získá peníze na vylepšení pro návštěvníky.

Dílčí opravy i pořízení nového informačního panelu zaplatí filmaři. Ti v posledním říjnovém týdnu natáčeli uvnitř a v okolí místní salaše několik scén do pohádky Hodinářův učeň.

Kvůli filmovému natáčení se na kopcích za Držkovou opět rozléhalo bečení ovcí i štěkot hlídacího psa. Zvířata se spolu se salaší staly kulisou pro jednodenní práci štábu, v jehož čele se objevili herci Jiří Vyorálek a Michal Balcar. Peníze za pronájem lokace umožní jejím zástupcům místo zvelebit a připravit na další turistickou sezónu.

Drsný sever ve Zlíně. Studentská kriminálka Cornelia startuje pouť za diváky

Natáčení detektivky Cornelia ve Zlíně

Kriminální film Cornelia má dnes ve Zlíně premiéru.

„Část platby využijeme na obnovu vybavení, například na výměnu zvětralých šindelů na střeše, popřípadě na doladění autentičtějšího vzhledu v exteriéru. Chceme také pořídit nový informační panel dokumentující historii a územní rozsah salašnictví,“ uvádí Juraj Habšuda, správce Expozice karpatského salašnictví v Hostýnských horách.

„Samotné natáčení pro nás sice znamenalo práci navíc, ale současně to byl zajímavý a netradiční zážitek,“ dodává Habšuda.

Spolupráci uvnitř regionu si pochvalují i filmaři. „Na salaš v Držkové jsme přišli díky tipu od zlínské filmové kanceláře, která nás pak spojila i s majiteli. Místo se nám zalíbilo hned při prvních obhlídkách,“ popisuje Pavel Berčík z Evolution Films.

Pohádka, za jejíž výrobou stojí tvůrci úspěšných filmů jako Kvarteto, Díra u Hanušovic nebo Okresní přebor, poputuje už na podzim příštího roku do kin.

Související