Film o fiktivním hokejovém klubu se představí v Koreji. Snímek Smečka vzniká ve Zlíně

Celovečerní film Smečka, podpořený z nového dotačního programu Zlínského kraje, byl vybrán pro koprodukční trh Asian Project Market.

Ten se každoročně koná v rámci mezinárodního filmového festivalu v jihokorejském Busanu.

Jedná se o první majoritní český projekt, který se tohoto prestižního koprodukčního trhu zúčastní. Filmařům tak bude představený snímek, jehož natáčení bude probíhat právě ve Zlíně.

Jediným dosavadním účastníkem Asian Project Marketu s českou stopou byl koprodukční snímek Kukuřičný ostrov George Ovashvilliho, kde měla Česká republika minoritu.

Ve Zlíně vzniká první česká kriminálka pro děti. Na mladé detektivy bude dohlížet dědeček Bolek Polívka

První klapka seriálu Kriminálka 5.C.

Na Zlínsku a částečně i na Slovensku budou filmaři natáčet nový dětský detektivní seriál Kriminálka 5.C.

„Asian Project Market každoročně vybírá mezi stovkami projektů z celého světa. V rámci letošního ročníku bylo přihlášeno 401 projektů. Náš film, který právě finišuje vývoj, patří mezi 29 finálně vybraných," uvedl producent Jan Froněk ze společnosti 8Heads Productions.

Snímek vzniká jako celovečerní hraný debut režiséra Tomáše Polenského, absolventa Vyšší odborné školy filmové ve Zlíně, absolventa FAMU a v současné době doktoranda na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Scénář filmu napsal režisér společně se zkušenou scenáristkou Irenou Kočí, pod dramaturgickým vedením Ľudovíta Labíka, kteří oba rovněž působí na Univerzitě Tomáše Bati, a také pod vedením amerického dramaturga v současné době žijícího v Irsku, Stevena Goldsmithe. Projekt je připravován v mezinárodní koprodukci České republiky, Slovenska a Lotyšska.

„Zlínský kraj podpořil výrobu filmu částkou dva miliony korun. Natáčení tak bude probíhat i na území Zlínského kraje, a to do konce roku 2019," řekla Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka filmové kanceláře Zlín film office.

Snímek divákům představí fiktivní hokejový klub Vlci (situovaný ve Zlíně) a prostředí mládežnického hokeje, kde jsou dospívající chlapci vychováváni dle zákona síly. Právo silnějšího dominuje v celém kolektivu, který se tak stává vlčí smečkou, kde panuje velká rivalita a tvrdé zákony.

autor: Český rozhlas Zlín

Související