Hledá se medvěd. Naposledy ho viděli před třemi dny lidé u Halenkova, ochranáři pátrají po stopách

Ochránci přírody, kteří pátrají po medvědovi potulujícímu se od září ve Zlínském kraji, budou zřejmě ve čtvrtek v terénu instalovat odchytovou klec.

Ochranáři nyní nevědí, kde je medvěd, který od září škodí na Vsetínsku.

Přírodovědci tak nemají přesné informace, kam umístit odchytovou klec.

Podle člena odchytového týmu Milana Orálka předpokládají, že by mohl být v okolí Karlovického údolí. Dnes v tamních lesích hledají pobytové stopy.

"Od neděle neudělal žádnou škodu," říká Orálek.

Medvěd se chytat bude, rozhodl kraj. Klec budou přesouvat hasiči, šelma může skončit v Belgii

Klec pro odchyt medvěda na Vsetínsku

Vedení Zlínského kraje dnes schválilo odchyt medvěda.

Do klece budou medvěda lákat jablka politá medem. Odchytovou klec přivezli ochránci přírody se starostou Oznice na Vsetínsku již dříve ze Slovenska.

Do terénu by také měly být instalované fotopasti, které upozorní na pohyb medvěda. Zvažovalo se také nasazení policejního vrtulníku s termovizí. Ochránci přírody jednají i se dvěma odborníky, kteří dokážou medvěda uspat narkotizační střelou ve volné přírodě.

Mladý, asi čtyřletý medvěd v regionu již zabil minimálně tři desítky ovcí, kozy, králíka a kohouta a zničil úly. Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o možnosti odstřelu. Ukázalo se však, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související