Guru Jára je zpět – muž, který na ezoterických seminářích znásilňován ženy, byl deportován z Filipín

9. srpen 2023 16:38

Policie převezla zpět do Česka Jaroslava Dobeše, známého pod přezdívkou Guru Jára. Ten na ezoterických seminářích znásilňoval klientky. Odsouzený je na pět a půl let ve vězení, před trestem ale uprchl na Filipíny.

Jaroslava Dobeše, známého jako Guru Jára, převezla policie z Filipín, kde byl od roku 2015 ve vazbě, do pražské věznice. Jeho ezoterická škola Poetrie kromě Brna a Olomouce působila i ve Zlíně. Guru Jára v ní pořádal semináře, na kterých takzvaně odháčkovával přihlášené ženy. Tvrdil, že dokáže odstranit háčky, které na nich zanechali dřívější sexuální partneři a které jim znemožňovaly žít normální život. Reálně ale při seminářích docházelo k nevyžádaným souložím. K větší svolnosti žen mu pomáhala Barbora Plášková.

Oba před následnými obviněními a soudním stíháním byli už od roku 2012 na útěku a v roce 2015 byli zadrženi na Filipínách, kde byli až do těchto dnů ve vazbě. I v jejich nepřítomnosti se od roku 2014 vedla soudní jednání, která o jeho zločinech mezi lety 2004 a 2007 rozhodovala. Původní rozsudek zlínského krajského soudu, který Dobešovi uložil 10 let a Pláškové 9,5 let ve vězení, byl později změněn na 5,5 let vězení pro Dobeše a 5 let pro Pláškovou.

Jaroslav Dobeš byl hned po příletu na letiště převezen do věznice. Jeho deportace do Česka byla podle policie bez problému. Barbora Plášková zatím v Česku není, její návrat ale policie předpokládá v následujících týdnech.

Spustit audio

Související