Fotopříběh: Iva Janžurová chválila čisté Uherské Hradiště, mluvila o herectví a chystá Teroristku

Výroční cenu AČFK ve tvaru zmrzliny získala Iva Janžurová “za půlstoletí filmové práce, v níž vrchovatou měrou zúročila svůj mimořádný a nesmírně všestranný herecký talent.”

“Moc děkuju za aplaus, trochu se mi chce plakat. Těším se, že jsem tady, doufám, že jste mi tu cenu tím aplausem odsouhlasili. Hradiště je krásné čisté město, panu starostovi jsem to už pochválila,” poděkovala herečka za cenu, kterou dostala na Letní filmové škole.

Iva Janžurová v Uherském Hradišti

Její herecký talent učitelská rodina zpočátku moc nepodporovala, jak Janžurová vzpomněla na dvouhodinové Lekci filmu. “Už jako dítě jsem předváděla doma s bratry scénky a poznala jsem zákonitosti gagů a jak krásné je slyšet smích publika. Když jsem ale mamince řekla, že chce být herečkou, vlepila mi facku. Bratr se na mě laskavě zadíval a řekl mi, že na to nejsem dost hezká.”

Iva Janžurová v Uherském Hradišti

Iva Janžurová začne za dva týdny natáčet snímek režiséra Radka Bajgara Teroristka. "Bude to pro mě asi hodně náročné fyzicky. Budu tam hodně běhat po lese, v něčem to připomíná příběh ženy v Kočáru do Vídně (snímek Karla Kachyni z roku 1966), tam jsem taky hodně běhala po lese," uvedla herečka. Drama s prvky komedie je snahou o reflexi společnosti, jde o příběh důchodkyně, která se odvážně postavila zlu.

Iva Janžurová v Uherském Hradišti

Iva Janžurová v Uherském Hradišti vzpomínala na práci s mnoha režiséry i hereckými partnery. Nejlépe se jí točilo s Jiřím Hrzánem. "Nestyděla jsem se mu říkat své nápady. Bylo to skvělé partnerství. Dobře se mi hrálo s (Petrem) Nárožným. Nemůžu říct, že bych měla partnera, který by mě mučil," uvedla herečka

autor: Český rozhlas Zlín

Související