Fotbalisté Zlína včera zahájili přípravu na novou sezonu. Nový trenér Csaplár chce vidět tvrdou práci

12. červen 2019 10:38

Na startu přípravy chyběl obránce Libor Holík, o kterého usiluje Jablonec. Opačným směrem by naopak mohli zamířit útočník Davis Ikaunieks a záložník Jakub Janetzký.

Fotbalisté Zlína včera začali s letní přípravou na další sezonu. V týmu už není srbský obránce Zoran Gajič. Jeho náhradník Lukáš Vraštil z Brna, se připojí později, podobně jako Jan Hellebrand a Martin Cedidla, kteří mají po reprezentačních povinnostech delší volno. Zlín by mohli posílit dva jablonečtí fotbalisté, ve hře je ale také odchod Libora Holíka. Zásadní novinkou prvního tréninku byla osoba hlavního trenéra. Před zlínské hráče poprvé předstoupil Josef Csaplár.

„Já se tím chci bavit. Já tady nejsem 400 kilometrů od domova, abych vám z toho tady dělal pakárnu, já chci, aby nás to všechny bavilo. Ne ve smyslu, že z toho tady uděláme nějakou show, ale prostě, že dostaneme do balance tvrdou práci, náročnost a takový ten fotbal s lidskou tváří,“ představil svoji vizi po prvním tréninku Josef Csaplár. Kouč, který má za sebou titul s Libercem, také angažmá v pražské Slávii, v řeckém Panionisu Atény, nebo české reprezentace do sedmnácti let.

Chci prostě vidět, když divák přijde, aby se bavil. Aby viděl jedenáct lidí, které fotbal baví. Je tam jiskra, vášeň, drive, že ten fotbal je atraktivní, náročný a agresivní.
Josef Csaplár, trenér zlínských fotbalistů

„Chci prostě vidět, když divák přijde, aby se bavil. Aby viděl jedenáct lidí, které fotbal baví. Je tam jiskra, vášeň, drive, že ten fotbal je atraktivní, náročný a agresivní. Pokud toto neuvidíte hned, že tam je ten drive, že tam je vášeň, že to je jízda, že ti hráči padnou na hubu, tak jsem nezaměstnaný,“ uvedl.

Šestapadesátiletý Csaplár má za sebou úspěchy i horší období. Odjet stovky kilometrů za moravským angažmá pro něj nebylo jednoduché už proto, že má doma těžce postiženého syna. „Jsem ženatý, mám tři děti, dvě holky 16 a 15 let a hlavně šestiletého těžce nemocného kloučka, těžce postiženého. Takže ten hlavní hrdina tohoto příběhu, že mohu být v Příbrami, v Arabských Emirátech nebo tady, tak to jsou ty holky. S nimi se na toto téma musím domlouvat. To, že jsem byl v Příbrami šest dní v týdnu a čtyři dny jsem tam spal, to ony to musejí dát,“ popsal.

Trenér Josef Csaplár konkrétní požadavky na posílení kádru nemá. Přijít může o jednoho z jarních tahounů Zlína, útočníka Tomáše Poznara. „Já se nebráním nějaké zahraniční nabídce. Pokud teď během pár dní přijde nějaká nabídka, o které se s agentem bavíme, tak bych ji chtěl vyzkoušet. Teď momentálně ale můžu říct upřímně, že není nic, co by bylo pro mě takové to boom, co bych chtěl jít zkusit,“ uvedla Poznar.

03809079.jpeg

Fotbalisty Zlína by mohli posílit dva jablonečtí hráči Jakub Janetzký a Davis Ikaunieks. Jedenadvacetiletý Janetzký hraje na kraji zálohy, o čtyři roky starší lotyšský útočník Ikaunieks dokázal za Jihlavu v předminulé sezóně vstřelit deset branek. „U něj jsme byli přesvědčeni už několikrát, kdy jsme ho chtěli získat, ale nezískali, protože by se nám hodil i co se týče rychlostních tipů. A o Janetzkém už jsme bavili v zimě, protože to je taky potenciál s kreativními možnostmi a měl by ještě růst, takže to bereme jako velice dobrý obchod,“ popisuje zlínský manažer Zdeněk Grygera s tím, že z Valašska do Jablonce by naopak mohl odejít mládežnický reprezentant Libor Holík. Zlínský klub chce dohodu uzavřít v tomto týdnu.

autor: pes
Spustit audio

Související