Fond Verda pomáhá romským dětem studovat

7. srpen 2007

Zhruba padesátiprocentní úspěšností se může chlubit nadační fond Verda, který pomáhá romským dětem a mládeži získat vzdělání. Studia dokončila přibližně polovina stipendistů a s výjimkou žen na mateřské dovolené mají všichni zaměstnání. Podle zakladatelky fondu Kateřiny Dubské je vzdělání jedinou cestou, jak Romy zbavit závislosti na sociálních dávkách a dát jim šanci na zařazení do společnosti.

" Jedna z možností , jak pomoci romským spoluobčanům, je podpora vzdělávání romských dětí," soudí Kateřina Dubská. Pro některé rodiče těchto dětí je podle ní nepředstavitelné, aby financovali další studium svých dětí.

Do fondu se děti hlásí samy. Podmínkou je při tom studium na střední nebo na vysoké škole. Potřebné informace mají školy, které mají větší procento romských dětí, dále romští asistenti a podobně. O stipendia se uchází děti z celé republiky. "Hlásí se jich celkem dost. Po 6 - ti leté zkušenosti ale vybíráme uchazeče na základě prospěchu. Je to totiž jediné objektivní kritérium výběru," uvádí Dubská.

Verda si dělala v loňském roce výzkum absolventů. Většina studentů je podle něho zaměstnaná, což je určující. Celkově se dá podle Kateřiny Dubské říct, že se jedná o padesátiprocentní úspěšnost. V poslední době navíc přibývá za přispění fondu romských studentů na vysokých školách. Za celou dobu existence měla Verda 143 klientů a vyplatila 840 tisích korun.

Spustit audio