Film Tancuj Matyldo není autobiografický, ale vychází z autentických zkušeností scénáristky. Multigenerační drama otvírá téma Alzheimerovy nemoci

12. březen 2024

Film Tancuj Matyldo vypráví příběh bývalé barové zpěvačky, se kterou to její syn, pedantický Karel, nikdy neměl lehké a ona se k němu na sklonku života nastěhuje. Na vnuka Pavla zase není úplný spoleh. Čtvrtým hráčem v multigeneračním dramatu je Alzheimerova choroba. 

Myšlenka natočit ať už dokument nebo film věnovaný tématu Alzheimerovy choroby, vznikla před sedmi lety. „S manželem, spoluscenáristou, jsme se rozhodli vyprávět na základě osobního příběhu o tématu Alzheimerovy demence,“ vypráví scenáristka a producentka filmu Tancuj Matyldo Nataša Slavíková.

Začal tak vznikat jak dokument, tak hraný film. „Náš příběh není autobiografický, ale čerpá z naší osobní skutečnosti, z toho, co jsme zažili,“ vysvětluje Nataša Slavíková. Pro film ale využila i zkušenosti dalších desítek rodin, které navštívila při přípravě dokumentu. „Jsou tam zkušenosti mnoha lidí, kterým děkuji za to, že nám svěřili ty svoje osudy a my jsme se pak na základě toho snažili to téma zpracovat komplexně. A musím říct, že opravdu když jsme ho začali promítat a ukazovat i odborníkům, že třeba neurologové nás pochválili, že to odpovídá, že jsme se trefili,“ dodává. 

Při přípravě filmu se Nataša Slavíková seznámila se zakladatelkou a předsedkyní správní rady Nadačního fondu Seňorina Jarkou Švarcbachovou. Společně připravily projekt, ve kterém tvůrci filmu a odborníci vyjíždějí za diváky a o tématu Alzheimerovy nemoci diskutují. Potkat je teď můžete i na Vysočině.

Spustit audio