Fazole s kysaným zelím
Recept od naší posluchačky Věry.
Suroviny:
250 g fazolí, 500 g kysaného zelí, 200 g libové slaniny, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, saturejka, trochu cukru.
Postup:
Den předem namočené fazole uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na kostky.
Na rozpálené pánvi ji osmahneme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a chvíli restujeme. Poté zaprášíme moukou a uděláme jíšku.
Podlijeme ji vodou, vložíme krájené kysané zelí a chvíli dusíme pod pokličkou. Nakonec přidáme měkké fazole a dochutíme solí, pepřem a cukrem.
Podáváme s masem nebo pečivem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.