Fakultní nemocnice Brno získala prestižní certifikát

25. květen 2011

Fakultní nemocnice Brno jako první v Evropě získala prestižní akreditaci NIAHO. Po náročném auditu ji zařízení udělil tým amerických odborníků. Fakultní nemocnici Brno akreditace otevírá cestu ke spolupráci se zahraničními zdravotními pojišťovnami a přijímání pacientů z ciziny

Akreditaci NIAHO dosud získalo zhruba 150 nemocnic na světě, většina z nich se nachází ve Spojených státech amerických. „Kvalita péče je ve Fakultní nemocnic Brno na stejné nebo vyšší úrovni, jakou můžeme vidět v nemocnicích ve Spojených státech,“ prohlásil při předávání certifikátu ředitel akreditační firmy z Norska Espen Cramer. Získání prestižní akreditace umožní, aby zahraniční zdravotní pojišťovny některé zákroky pro své klienty zakoupili právě ve Fakultní nemocnici Brno.

Získat akreditaci NIAHO není snadné. Auditoři totiž často zaměřují pozornost často i na velmi nečekané věci, třeba na zabezpečení prostor po umyvadly. Zvláštní pozornost ale věnovali také tématu bolesti, u nás zatím často opomíjenému. „Ptali se třeba pacientek na gynekologicko-porodnické klinice, kdy nahlásili bolest, jestli s nimi někdo hovořil, jaká je to bolest, jestli je to zaznamenáno, jestli na to byla nasazena léčba a na jak dlouho. Prostě každý detail registrovali a museli jsme učinit nápravu,“ podotkl Jaroslav Peprla z vedení nemocnice brněnské nemocnice.

V současné době se o možnost získání certifikace NIAHO zajímá několik dalších zařízení. Dostat akreditaci pro ně ale nebude snadné. „Fakultní nemocnice Brno totiž nasadila laťku hodně vysoko. Například krizové řízení má na světové úrovni. Ostatní nemocnice se od ní mohou učit,“ dodal Tomáš Urban z hodnotitelské společnosti. Nově získaný certifikát NIAHO bude muset nemocnice pravidelně obhajovat. Už příští rok do ní auditoři přijdou znovu.

Spustit audio