Exkurze na pražském letišti Václava Havla vás zavede do míst, která jsou zrakům cestujících skryta

9. duben 2022

Chtěli byste nahlédnout do zázemí letiště Václava Havla v Praze? Je to možné. Stačí se přihlásit na exkurzi, v rámci které se dostanete na místa, kam se cestující běžně nepodívá. Na webu letiště zvolíte, zda chcete přijet sami, s rodinou, s partou kamarádů nebo se školní třídou. Vyberete trasu, která se vám líbí, a v domluvený den a hodinu přijedete na letiště, nastoupíte do autobusu a vyrazíte na prohlídku.

Letiště Václava Havla v Praze slaví letos 85. narozeniny. Stavět se začalo roku 1933, dokončeno bylo 1. března 1937. Provoz na letišti byl zahájen v témže roce 5. dubna. Jako první tam přistál Douglas DC-2 Československé letecké společnosti, do Prahy přiletěl z Piešťan přes Zlín a Brno.

Ruzyňské letiště se výrazně rozrostlo v letech 1960 až 1968, kdy vedle dosavadního starého vyrostlo letiště nové. V polovině devadesátých let byla zahájena další výstavba, která letiště rozšířila o nový odbavovací komplex, cargo terminály a další objekty. Dnes má Letiště Praha čtyři terminály, dva pro veřejnost a dva pro soukromé a VIP lety. Do budoucna se počítá s výstavbou další vzletové a přistávací dráhy, paralelní s dnešní hlavní.

Letiště Václava Havla Praha nabízí exkurze do neveřejných prostor letiště pro jednotlivce i organizované skupiny zájemců. Při návštěvě poznáte pracovní zázemí mnoha zajímavých profesí, nejmodernější stanici Hasičské záchranné služby v České republice, podíváte se na staré letiště, odkud se před 85 lety začalo létat, na odbavování letadel, uvidíte různá vozidla, která lze na letišti potkat, a dozvíte se, k čemu slouží. Uslyšíte, kdo zajišťuje takzvanou biologickou ochranu letiště. A z vyhlídkové plošiny blízko vzletové a přistávací dráhy budete mít letadla jako na dlani.

Exkurze trvá přibližně dvě hodiny. Podrobnosti o ní najdete na internetových stránkách letiště, kde si můžete rezervovat termín exkurze.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.