Evropské vesnice se sejdou na Moravě

12. listopad 2008

Starý Poddvorov na Hodonínsku bude příští rok hostit celoevropské setkání Charty venkovských obcí. Definitivnímu ´ano´ ale předcházely ve vesnici vášnivé diskuse.

Pořadatelství setkání Charty venkovských obcí je sice záležitost prestižní, ale nákladná a organizačně složitá. Mají totiž přijet více než dvě stovky delegátů ze 26 států Evropské unie. Původně si Starý Poddvorov vymyslel pro hosty program za bezmála tři miliony korun. Nakonec se ukázalo, že sama Charta přispěje moravským organizátorům v přepočtu jen zhruba půlmilionem. A tak se muselo vedení obce rozhodnout, jestli pořadatelství s ostudou odřekne anebo se pokusí uspořádat summit za tyto peníze.

Samozřejmě se Starý Poddvorov pokusí získat také příspěvky od sponzorů. Ty jsou ale zatím stejně nejisté jako dotace, o které se bude poddvorovská radnice rovněž ucházet. Nakonec ale zastupitelé drtivou většinou odhlasovali, že obec své evropské partnery příští rok v červnu uhostí. "Ale v té nejskromnější myslitelné variantě," zdůrazňuje starostka Marie Bůšková. "V prapůvodních plánech například bylo, že všichni pojedou na operu do Brna. Jenomže jedna vstupenka vyjde více než na tři sta korun. A tak by se s dopravou a večeří vyšplhaly náklady až na čtvrt milionu."

Hosté, kteří příští rok v červnu do Starého Poddvorova přijedou, nebudou bydlet v hotelech či penzionech, ale v místních rodinách. I tak se ale mají návštěvníci nepochybně na co těšit, Poddvorovští totiž berou pořádání summitu jako prestižní úkol. "Pro dědinu je to pocta, snad to zvládneme. Kdyby teď obec odřekla, byla by to velká ostuda," shoduje se většina místních. "Všechno je teď o penězích, ale musí se to nějak udělat." Hosté mezinárodního setkání nebudou během návštěvy pobývat jen v samotné obci, čeká je také výlet do Templářských sklepů v nedalekých Čejkovicích a do Lednicko-valtického areálu, památky Unesco. Samozřejmě se obec pochlubí také svým folklórem a produkty místních vinařů.

Summit Charty venkovských obcí se ve Starém Poddvorově uskuteční od 11. do 14. června 2009. Více také na www.poddvorov.cz

autor: hon
Spustit audio