Estonský kringl
Tento týden v Apetýtu pečeme rozličné druhy pečiva. Dnešní recept pochází z daleké Skandinávie, i když jsme ho pojmenovali „estonský“. Má tvar pleteného věnce, což naznačuje i jeho název - kringl (či kringel) je odvozenina výrazu pro kruh nebo prsten.
Budete potřebovat:
300-350 g hladké mouky
špetka soli
200 ml vlažného mléka
1 lžička cukru
15 g čerstvého droždí
1 žloutek
30 g rozpuštěného másla
náplň:
60 g měkkého másla
4-5 lžic cukru
skořice
mleté mandle
Postup:
1. V misce utřeme droždí s cukrem.
2. Zalijeme mlékem a přidáme žloutek a máslo.
3. Necháme chvíli odpočinout.
4. Do větší mísy nasypeme mouku s trochou soli a přidáme tekutinu z druhé misky.
5. Vypracujeme vláčné těsto, které hněteme, dokud se nezačne odlepovat od stěn, pokud je potřeba, po troškách přidáme mouku.
6. Těsto vytvarujeme do koule a vložíme do olejem vymazané mísy.
7. Zakryjeme a necháme zhruba hodinu kynout.
8. Mezitím rozmícháme máslo s cukrem a skořicí.
9. Na pomoučené ploše rozválíme na obdélník a potřeme náplní (neroztíráme ale až úplně do krajů).
10. Posypeme mletými mandlemi.
11. Těsto smotáme jako roládu a po celé délce uprostřed nakrojíme tak, aby na jednom konci zůstalo těsto spojené.
12. Vzniknou nám tak dva prameny, které zapleteme (snažíme se přitom, aby řez byl nahoře a viditelný).
13. Cop poté stočíme do tvaru věnce a dáme na plech vyložený pečicím papírem.
14. Potřeme ještě zbytkem náplně, nebo jen máslem.
15. Pečeme asi 20 minut na 200 stupňů a dalších 10-15 minut na 180 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.