Dýně Hokaidó s jáhlami

Moderátorka Andrea Kratinová ráda a často vaří zdravě. Pokud byste rádi svému jídelníčku trochu odlehčili, určitě vyzkoučejte dnešní recept.

Budete potřebovat:

půl sáčku jáhel
půlka vydlabané dýně Hokaidó
dvě cibule
maizena
sůl
mladá cibulka, petrželka nebo pažitka

Postup:

1. Jáhly vysypeme do rozpáleného hrnce, nasucho opražíme až do oříškové vůně a zalijeme vodou.

2.Osolíme a vaříme dle návodu. Můžeme zjemnit trochou mléka.

3. Nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji.

4. Přidáme na čtverečky nakrájenou dýni, osolíme a orestujeme.

5. Pak přilijeme trochu vody a dusíme pod pokličkou do změknutí dýně.

6. Připravíme si směs vody, trochy soli a maizeny a touto směsí zeleninu přelijeme.

7. Vaříme do zhoustnutí.

8. Přidáme nakrájenou mladou cibulku a zelené bylinky.

9. Na talířích kopečky jáhel přelijeme omáčkou z dýně a ozdobíme plátkem ledového salátku a nakrájenými rajčaty.

autor: Andrea Kratinová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.